Dalından kopardığınız ham zeytini tattığınızda, acısından yüzünüzü buruşturmadan duramazsınız. Aslında damağınıza yayılan bu tat, ham zeytinde oranı oldukça yüksek olan oleuropeinden kaynaklanmaktadır. Erken hasat zeytinyağlarının, sızma zeytinyağlarına oranla daha acı, boğazdaki yakıcı etkisinin daha fazla olmasının sebebi de zeytin meyvelerinin henüz yeşilken ya da yeşilden alaya dönmeye başladığında yani içindeki oleuropein maddesinin en yoğun olduğu dönemde sıkılmış olmasındandır. Erken hasat zeytinyağının rengi daha yeşile dönükken, sızma zeytinyağının rengi daha sarıya yakındır.
Hasat döneminde tek bir zeytin ağacı, ağacın verimine, cinsine, iklimsel şartlara bağlı olarak 5 ile 80 kg arasında zeytin tanesi verebilmektedir. Ham yeşil zeytinin yağ oranı %5 iken, olgunlaşmış siyah zeytinin yağ oranı yaklaşık %35'tir. Erken hasat döneminde 8-10 kg zeytinden 1 kg zeytinyağ elde edebiliyorken, olgunlaşmış zeytinlerden elde edilecek 1 kg sızma zeytinyağı için 4-5 kg zeytin sıkılmaktadır.
Gerek erken hasat gerekse sızma zeytinyağında önemli olan, ağızda bıraktığı acı tat ve boğazdaki yanma hissidir. Şayet satın aldığınız zeytinyağında her iki hissi de deneyimleyebiliyorsanız zeytinyağınızın %100 zeytinyağı olduğunu söyleyebiliriz.
Hakiki zeytinyağını anlamanın bir diğer yöntemi de buzdolabına koyduğunuz yağın tamamen donmasıdır.
Evde bu iki küçük deneyi yaptığınızda yağınızın tağşiş edilmemiş, hakiki zeytinyağı olduğundan emin olabilirsiniz.
Bugün pek çok tüketici, zeytinyağı satın alırken, lezzet ve kaliteden önce fiyatına dikkat ediyor. Çok ucuza aldığı zeytinyağı ile asıl ederi kadar para ödediği zeytinyağının tadını karşılaştırmayı düşünmüyor. Bazen de o kadar para verdiği zeytinyağının tadı acı geldiği ve boğazında yanma hissi bıraktığından, zeytiyağın kötü olduğu kanısına kapılıyor.
Hasatından, sıkım süreci sonuna ve sonrasında ambalaj, etiket ve diğer tüm masraflar göz önüne alındığında %100 doğal zeytinyağı için bir bedel ödemek gerekiyor. Şayet satın aldığınız erken hasat ve sızma zeytinyağında, yukarda belirttiğimiz iki deneyimi yaşayamıyorsanız -tadındaki acılık, boğazı yakması ve buzdolabında donması-, şişenin içindekinden şüphe duymaya başlayabilirsiniz. İçinde kanola, pamuk, fındık, mısır yağı karışık olabilir. Hatta, zeytinyağına kıyasla çok daha ucuz olan, bu saydığımız yağların içine sadece birkaç damla zeytinyağı aroması katılmak suretiyle elde edilmiş olabilir.
Sağlık için satın aldığınız zeytinyağlarının sağlığınıza zarar vermeyeceğinden emin olun!
Comments