Karnabaharı çiçeklere ayırıp yıkadıktan sonra ister buharda, isterseniz suyun içinde haşlayın. Ben daha sağlıklı olduğu için buharda haşlıyorum. Her iki yöntemde de karnabahar çiçeklerine bir tatlı kaşığı kadar tuz serpiyorum.
Tarator, bazı Balkan ülkelerinde ve Kıbrıs Adası'nda cacıktan esinlenerek yapılan süzme yoğurtlu, bayat ekmekli bir tür mezedir. Osmanlı Mutfağı'nda da yine aynı yöntemle hazırlanarak yer almıştır. Ege yöresinde ise farklı yöntemle hazırlanan bu tarator sos ile börülce yapılır. Ben bu sosu değişik sebzelerde kullanıyorum.
8-10 diş sarımsak, 1 çay bardağı Frig Bahçe Erken Hasat Zeytinyağı, 1 su bardağı koruk suyu veya bir limonun suyunu bir su bardağına tamamlayarak elde edeceğiniz limonlu suyu ve bir buçuk çay kaşığı tuzu blenderla çırpın. Ben köy evimizin bahçesinden toplayıp kaynatarak hazırladığımız koruk suyunu kullandım. Güvendiğiniz doğal ürünler satan mağazalardan temin edebilirsiniz. Koruk suyunu salatalarda da limon yerine kullanıyorum. Farklı bir ekşi lezzet katıyor. En son bol kuru nane ekleyip kaşıkla karıştırın. Karnabaharın büyüklüğüne göre, sosun az olduğunu düşünürseniz bir miktar daha zeytinyağı ve limon suyu ya da koruk suyu ekleyerek çoğaltabilirsiniz.
Karnabahar çiçeklerini şeklini yitirmeyecek dirilikte haşlayıp servis tabağına alın. Üzerine sosu dökün. Sosun sebzelerle doyasıya harmanlanması için servis yapmadan en az 4-5 saat önce hazırlayın.
Kaliteli zeytinyağının buzdolabında donduğunu unutmayın. Soğuk yenen bu salatayı, sosu buzdolabında donacağı için yemeklerden en az yarım saat önce buzdolabından çıkarmanızı tavsiye ederim.
Afiyet olsun!
Comments