Halikarnaslı tarihçi Heredot’un M.Ö. 484 yılındaki yazılarında, incirin, Anadolu’nun antik uygarlıklarına bahşedilmiş bir mucize olduğu yazmaktadır. Lidya’da yaşayan halkın on temel gıda ürününden biri olarak nitelendirilmiştir. Tarihöncesi zamanlarda Anadolu’dan Doğu Akdeniz’e yayılmış.
BBC’nin web sitesinde yayımlanan Mike Shanahan’ın yazdığı makaleden, bol enerji yüklü olan incirin insan beyninin büyümesine katkıda bulunarak, evrimsel rolünü ortaya seren bilimsel araştırmalar olduğunu görüyoruz.
M.Ö. 9.000’lere, Sümerlilere, Babil’e, Antik Yunan’a, eski Roma’lılara, Asya’ya, Grek mitolojisinden, Hintlilerin Mahabharata Destanı’na kadar uzanır incirin ebedi hikâyesi.
Güney Doğu Asya’da anlamlı geçen bir yaşamın sembolü, “temiz bir ahlâkın yol göstericisi” olarak anılıyor.
Mit dünyasında incir ağacı, zeytin ve üzüm ağaçlarıyla beraber “varlığı” ve “bereketi” sembolize ediyor.
Bilimsel adı Ficus Carica olan incirin 750’den fazla türü olduğu söyleniyor. Dişi ve erkek cinsi olan incir ağaçlarının dişi olanları lezzetlidir. İğlek olarak adlandırılan erkek incirler tozlanma için kullanılır. Döllenmesi yaban arıları sayesinde oluyor. Her incir türüyle ortaklık kuran ona uyumlu bir yaban arısı türü bulunuyor. Sadece yaban arıları değil, kuşlardan, meyve yarasalarına, primatlara 1200 kadar canlı türü incirle besleniyor. Beslenirken tohumların yayılmasına katkı sağlayan bu doğa sistemi, ekolojistler inciri, yaşamın doğal kaynağı olarak nitelendiriyorlar. İncir yok olursa bütün sistemin yok olacağını söylüyorlar.
FAO verilerine göre dünyada incir üretim alanı olarak %18’lik payla Türkiye Fas’tan sonra ikinci sırada yer alıyor. 310 bin ton incir üretimi ile dünyada birinci sırada bulunuyor. Uluslararası Sert Kasbuklu ve Kuru Meyvelere Konseyi’nin 2019/2020 istatistik yıllığı verilerine göre dünyada 189 bin ton olan kuru incir üretiminin 89 bin tonu Türkiye’de üretilmektedir. ITC veri tabanına göre ise yaş ve kuru incir toplamında, %53,8 pay ile Türkiye ihracat birincisidir.
2019 üretim yılında Türkiye’de 521 bin dekar alanda incir üretimi gerçekleşmiş olup, Aydın %71,6’lık pay ile Türkiye’de birinci il konumundadır.
Kommentare